thip
020 261 3468 info@thip.nl

Bouwen of verbouwen van een OK complex - operatieafdeling

Florence Nightingale heeft het ons al lang geleden geleerd: 
“The very first requirement in a hospital is that it should do the sick no harm.”  

Infectiepreventie is een essentieel onderdeel in de zorg. Zowel uw patienten als ook uw medewerkers hebben recht op een hygiënische en veilige omgeving. In het bouwproces van een operatieafdeling/OK complex in een ZBC of ziekenhuis zou infectiepreventie dan ook centraal moeten staan. Een operatiekamer ontleent haar bestaansrecht immers vanuit infectiepreventie. Dat klinkt allemaal logisch, maar toch is de dagelijks praktijk vaak anders. Infectiepreventie is gediend met een goede logistiek van mens en materiaal en moet dus al snel in kaart worden gebracht. Wacht niet tot het moment dat het bouwplan al vast ligt. Veranderingen aan bouwplannen werken tijdvertragend en daarmee kostenverhogend. En als infectiepreventie helemaal vergeten wordt in het bouwproces komt u daar vaak pas achter tijdens bv. een hygiëne audit. Als er onverhoopt sprake blijkt te zijn van een onverantwoorde situatie zijn er nogal eens bouwkundige aanpassingen nodig om een juiste routing binnen de kliniek te bereiken om te kunnen voldoen aan wet- en regelgeving. 
Een goed doordachte logistiek, waarbij schone en vuile werkprocessen (ruimtelijk) gescheiden plaatsvinden voorkomt deze problemen.
Het optimale moment om dit goed te organiseren is dus al tijdens de ontwerpfase van uw bouwproject. Betrek uw infectiepreventie deskundige dus tijdig!
Ook adviseren wij hoe u vanuit infectiepreventie oogpunt verantwoord kunt doorwerken tijdens de verbouwing.
Laat ons eens vrijblijvend meekijken met uw plannen.

Neem vandaag nog contact met ons op

 

 

© 2019 thip |